Foto van een jonge Frits van der Schrieck

Wie was Frits van der Schrieck

Van student tot verzetsstrijder

Frits van der Schrieck was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ruilde zijn onbezorgde studentenleven in voor een ongewisse toekomst. Zijn drijfveer? Mensen helpen, die om wat voor reden dan ook naar onbezet gebied wilden vluchten.

Frits van der Schrieck (1917 – 1999) studeerde in 1940 Nederlands recht aan de Leidse universiteit. Hij was een vriend en studiegenoot van Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje, en hielp hem bij zijn vlucht naar Engeland. Samen waren ze lid van de Leidse studentenvereniging ‘Minerva‘. Hij was betrokken bij het eerste Leidse illegale blad ‘Ik zal handhaven’, een dekmantel van het ontluikende verzet.

In de film Soldaat van Oranje speelt Lex van Delden de rol van Frits Van der Schrieck in het personage Nico. Vanaf 1938 was hij voorzitter van de Leidse afdeling van de International Friendship League, later ook nationaal. Tijdens de oorlog rondde hij zijn rechtenstudies af in Groningen en wist hij carrière te maken bij Shell.

Nog voor het grote studentenprotest van november 1940 was Frits al op de fiets via familielieden in Frankrijk een internationale escaperoute aan het opbouwen. De route liep van Nederland dwars door België en Frankrijk, richting onbezet gebied. Hij zou niet alleen personen, maar ook inlichtingen de grens over smokkelen

‘Hij deed nuttige en fantastische dingen toen de rest van ons nog apathisch rondhing’, schreef Erik Hazelhoff Roelfzema in zijn boek Soldaat van Oranje over Frits.

 

In de vroege ochtend van 7 juni 1942 werd Frits na verraad opgepakt in het ouderlijk huis in Den Haag. Na een extreem lang verhoor op het Binnenhof sloot de gevangenisdeur van het Oranjehotel zich achter Frits. Vandaar ging hij richting Polizei- und Untersuchungs Gefängnis Haaren. Hij kwam in een rollercoaster van ontberingen, vernederingen en mishandelingen terecht en werd ter dood veroordeeld, maar wonderwel overleefde hij de Tweede Wereldoorlog. Frits, andermaal de escapespecialist.

Het uitgebreide archief dat hij naliet, is een stille getuige van zijn clandestiene verzetswerk en bewijst hoe hij aanvankelijk zelfstandig en daarna in kleine homogene groepjes actief het verzet op gang hielp.

‘Eén prangende vraag blijft onbeantwoord. Zweeg Frits van nature of werd hem het zwijgen opgelegd?’

 

Meer lezen over Frits zijn fietstocht naar Parijs?

Ontdek nu hoe hij in juli 1940 in zijn eentje naar Parijs fietste om een internationale ontsnappingsroute op te zetten.

De van Niftrik route

Op de fiets naar Parijs De start van een internationale escapeline…

Deel deze post

Comments

Comments are closed.

Voer een zoekterm in en druk op Enter om te zoeken

Winkelmand