Frits van der Schrieck

Mijn vader, escapespecialist

‘Hij deed nuttige en fantastische dingen toen de rest van ons nog apathisch rondhing,’

schreef Erik Hazelhoff Roelfzema in zijn boek Soldaat van Oranje over mijn vader Frits van der Schrieck. Al deze nuttige en fantastische dingen waren mij onbekend al voelde ik, dat achter zijn zwijgen zich een geheime wereld school, waarin hij mij niet wilde of kon betrekken. Hij had het vermogen om zijn unieke eigenschappen en vaardigheden in te zetten voor velerlei verzetswerk en ruilde zijn onbezorgde studentenleven in voor een ongewisse toekomst.

Situatieschets aan de Nederlands-Belgische grens, getekend door Betty van Niftrik, Putte. Bron boek: De bezetter bespied, auteur Frank Visser

Frits als grondlegger van de van Niftrikroute

Hij hielp als eerste een Joodse journalist. Frits bracht hem naar Antwerpen en gaf hem er betrouwbare adressen en aanwijzingen mee voor onderweg naar onbezet gebied. Na een lang oponthoud in Frankrijk bereikte de Joodse journalist Engeland en langzaam kwam de Engelandvaart op gang.

Frits zijn vrijheid werd hem al snel ontnomen toen hij in oktober 1940 voor het eerst in het cachot in België belandde. Hij zat een paar uur in Diksmuide en daarna een etmaal in Essen voor het clandestien overschrijden van de landsgrenzen.

Hij wist zich eruit te praten en vanaf dat moment besefte hij dat lokale hulp aan de grenzen cruciaal was. Zijn initiatief groeide uit tot de van Niftrikroute.

Vanaf het prille begin was er een wederzijds vertrouwen tussen Frits en het oudere echtpaar van Niftrik, dat de spil vormde van de organisatie. Frits werd gezien als leider van de van Niftrikroute (Bron: auteur Victor Laurentius in zijn boek Grote Tazelaar). De vluchtroute begon in het Nederlandse dorp Putte, vlakbij de Belgische grens en werd verder geprofessionaliseerd samen met geestverwanten. Naast personen werden vanaf mei 1941 ook waardevolle inlichtingen de grens over gesmokkeld.

Voor de veiligheid was Frits in het bezit van een persoonlijke introductiecode en alléén met zijn goedkeuring mocht hij mensen doorsturen.

Belangrijke schakel in het ontluikende verzet

Gaandeweg raakte Frits door zijn onverschrokken optreden betrokken bij diverse facetten van het verzet en vormde hij een belangrijke schakel tussen verschillende zelfstandige verzetsgroepen. Uit Frits zijn initiatieven kwamen tal van nieuwe initiatieven tot stand. Nooit kon hij vermoeden hoe waardevol zijn ontsnappingsroute uiteindelijk zou zijn voor de opbouw van de Inlichtingendienst vanuit bezet Nederland.

In de vroege ochtend van 7 juni 1942 sloot na een extreem lang verhoor op het Binnenhof de gevangenisdeur van het Oranjehotel zich achter Frits. Hij kwam in een rollercoaster van ontberingen, vernederingen en mishandelingen terecht en werd ter dood veroordeeld, maar wonderwel overleefde hij de Tweede Wereldoorlog. Frits, andermaal de escapespecialist.

Deel deze post

Comments (10)

  • Indrukwekkend en zeker op zo’n dag als vandaag (4 mei)

    Lisette Janssen
    • Fijn om te lezen. Bedankt voor je reactie.

      Barbara van der Schrieck
    • Mooi, op zo’n vader kun je trots zijn. Ben niet zeker, maar heb ik hem vroeger nog gezien op, de Frankenslag.?

      Erik Stappers
      • Ja zeker en ook in Kessel. Bedankt voor je reactie.

        Barbara
  • Geweldig Barbara, Frits krijg postuum alle eer die hij verdient.

    Peter van Zee
    • Inderdaad. Bedankt voor je reactie

      Barbara van der Schrieck
  • Bar super zoals jij je hebt vastgebeten om zijn nalatenschap bekend te maken

    jan Honselaar
    • Fijn om te lezen. Bedankt voor je reactie.

      Barbara
  • Mooi om te lezen en om trots op te zijn voor hetgeen je vader heeft gepresteerd.om onzo vrijheid te kunnen realiseren. Het viel op dat Willem Alexander gisteren bevestigde dat ze in London weinig hadden gedaan.

    George Broeder
  • Mooi om te horen. Bedankt voor je reactie

    bm van der schrieck

Comments are closed.

Voer een zoekterm in en druk op Enter om te zoeken

Winkelmand